Waar komt thee uit de theewinkel vandaan?

Theewinkel

Thee is een aromatische drank die gewoonlijk wordt bereid door heet of kokend water te gieten over gedroogde of verse theebladeren. Deze theebladeren komen van de Camellia sinensis. Dit is de Latijnse benaming. In Nederland noem je dit gewoon de theeplant. De theeplant is een groenblijvende struik die uit Oost-Azië komt. Op water na, is thee de meest gedronken drank ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten thee. Sommige thee Darjeeling en Chinese groenten thee. Andere theeën hebben verschillende sterke profielen met onder andere nootachtige, zoete, bloemige en grasachtige tonen. Thee heeft een stimulerend effect bij mensen, dit komt voornamelijk door het cafeïnegehalte. Er bestaat ook cafeïnevrije thee.

De theeplant

De theeplant komt uit de regio die uit het huidige Noordoost-India en Noord-Myanmar en Zuidwest-China en Tibet bestaat. De theeplant werd daar door verschillende etnische groepen in de regio als medicinale drank werd gebruikt. Een vroeg geloofwaardig verslag van het drinken van thee dateert uit de derde eeuw na Christus. Dit werd in een medische tekst geschreven door Hua Tuo terug gevonden. Het was erg populair als een recreatief drankje tijdens de Chinese Tang dynastie. Het drinken van thee verspreidde zich toen ook naar andere Oost-Aziatische landen. Portugese priesters en kooplieden introduceerden het in de zestiende eeuw in Europa. In de zeventiende eeuw kwam het drinken van thee in de mode onder de Engelsen. Engelsen gingen in India toen op grote schaal thee gingen planten. Die thee kun je vandaag de dag nog kopen in een theewinkel.

Soorten thee

Naast normale thee zijn er nog andere soorten theeën. Onder normale thee wordt verstaan, thee die echt van de theeplant komt. De term kruidenthee verwijst bijvoorbeeld naar dranken die niet zijn gemaakt van theeplant. Dit zijn aftreksels van fruit, bladeren of andere delen van de plant. Hier werden vaak hellingen van rozenbottel, kamille of rooibos voor gebruikt. Deze noem je vaak kruideninfusies om verwarring met thee dat gemaakt van de theeplant te voorkomen. Ook de niet reguliere thee is terug te vinden in een moderne theewinkel.

Thee cultuur

Het drinken van thee wordt vaak verondersteld te resulteren in kalme alertheid. Het bevat namelijk L-theanine, theofylline en gebonden cafeïne. Er worden ook cafeïnevrije merken verkocht in een thee winkel. Hoewel kruidenthee ook vaak gewoon thee wordt genoemd. Bevat kruidenthee vaak geen bladeren van de theeplant. Vaak wordt thee in veel culturen ook gedronken tijdens sociale evenementen, zoals het theekransje of een high tea.

Waar komt thee uit de theewinkel vandaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven